Carii dentare. Cum arată, simptome și cum să o tratezi.
Cariile dentare sunt cea mai răspândită boală dentară. Afectează până la 90% din populație și nu evită nici copiii. Condițiile pentru formarea sa nu sunt dificile, dar îndepărtarea sa este adesea o problemă considerabilă. Este necesar să vizitați medicul stomatolog și rezolvarea problemelor poate fi foarte dureroasă, iar cu utilizarea obturațiilor premium, de asemenea, este dificilă din punct de vedere financiar .
Cum apar cariile și care sunt simptomele acesteia?
Placa este de vină pentru tot. Dacă placa, care este plină de bacterii , nu este îndepărtată suficient, vă puteți fierbe serios. Acești microbi descompun toate zaharurile din alimente în acizi. Acestea afectează ulterior smalțul dentar și sunteți foarte aproape de a dezvolta carii. În primul rând, vei descoperi o carie de suprafață mică sub forma unei pate albe, iar dacă nu acționezi imediat și nu îmbunătățești igiena dentară, cariile vor intra mai adânc în dentină.
Primul simptom este de obicei durerea sau sensibilitatea dintelui la frig, cald sau dulce. Cariile dentare netratate duce la alte complicații. Inflamația pulpei, a rădăcinii sau a supurării aparține deja stadiului avansat al cariilor. Există chiar și riscul de apariție a bolii parodontale , iar situația cea mai gravă apare dacă bacteriile din inflamație se răspândesc în tot corpul. ( Sursă )
5 factori care cauzează cariile dentare:
Factor de risc | Descriere |
---|---|
Zahăr | Aportul de zaharuri simple crește riscul cariilor dentare |
Strigăt | Conține microorganisme care transformă zaharurile în acizi |
Calitatea țesutului dentar | Este determinată de genetică, dar se poate modifica și din cauza hormonilor, de exemplu în timpul sarcinii |
Igiena dentara | Placa insuficientă îndepărtată provoacă carii dentare |
Conținut redus de minerale | Fluorurile și calciul mențin sănătatea smalțului dentar |
Cum arată cariile dentare?
Cariile dentare incipiente sunt foarte greu de detectat. La început pare doar o mică pată albă. Stadiul incipient este de obicei lipsit de simptome , dar în timp devine închis la culoare și este vizibil și un defect al smalțului dentar . Un dentist poate determina amploarea cariilor dentare folosind o examinare cu raze X. Se întâmplă adesea ca, practic, o carie mică și „inocentă” să ajungă adânc în dentină , pe care nu trebuie să o vezi cu ochiul liber. ( Sursă )
Fiecare etapă este specifică în ceva diferit. Acestea sunt cele 4 etape ale cariilor dentare:
- Prima etapă: pată albă – Din cauza leșierii mineralelor, smalțul dinților își pierde transluciditatea și capătă culoarea cretei albe. Se găsește în spațiile interdentare, în șanțuri și în jurul gâtului, în timp ce în spațiul interdentar examenul cu raze X este cel mai potrivit pentru diagnostic datorită accesului dificil.
- A doua etapă: cariile dentinei – Dentina este mai moale decât smalțul, astfel încât cariile se răspândesc mai repede. În spațiul dintre dinți, pe lângă pata albă, există și o culoare închisă care strălucește prin smalț. În șanțuri, se manifestă printr-un chenar întunecat, care este adesea moale.
- A treia etapă: o gaură în dinte – O cavitate adâncă a dintelui face ca smalțul să se rupă deoarece și-a pierdut baza. Smalțul rupt se poate bloca în spațiul interdentar, făcând imposibilă curățarea eficientă. Există un ornament vizibil în jurul gâtului, care arată ca lemnul umed.
- A patra etapă: pulpă roz – țesut roz, moale, care arată ca gingia, este vizibil în gaură. Dacă dintele nu doare, probabil că este mort. ( Sursă )
Cu siguranță nu este recomandabil să lăsați caria să meargă mai departe decât prima etapă.
Nu subestimați cariile interdentare
Cariile dentare apar cel mai adesea pe partea coroanei dintelui, așa-numita suprafață de mestecat. Poate apărea și sub sau în jurul obturației, precum și în spațiile interdentare, în timp ce cariile interdentare tind să fie mai periculoase. Motivul este accesibilitatea dificilă și, bineînțeles, vizibilitatea . Îți dai seama că ceva nu este în regulă doar atunci când simți durere sau sensibilitate. Până atunci, însă, este adesea prea târziu și este necesar un tratament de către un stomatolog.
Astăzi, există deja multe modalități de a curăța temeinic și eficient spațiile interdentare. Poti alege o periuta interdentara, ata dentara sau chiar un dus bucal , care injecteaza apa sub presiune puternica in spatiul interdentar, spaland usor placa si impuritatile. ( Sursă )
Cariile la copii. Cum să le prevenim?
Cariile dentare la copii nu sunt diferite de cariile la un adult. Apare în același mod și are aceleași simptome. Dar cum preveniți crearea lui? Pur și simplu curățați. Chiar dacă copilul dorește să-și spele singur dinții, este necesar să-i verifice și să-i curețe . Mai ales în jurul gingiilor și în spațiile dintre dinți.
Părerea că dinții de lapte nu sunt atât de importanți pentru că oricum vor cădea mai târziu este incorectă. Cariile netratate la un copil provoacă aceleași probleme ca la adulți. Aduce cu sine riscuri pentru sănătate și, la urma urmei, poate suferi și psihicul copilului. Tratarea cariilor dentare poate fi dureroasa, mai ales daca se afla intr-un stadiu avansat, lucru pe care copilul il poate observa in continuare. Frica de stomatolog este ultimul lucru cu care vrei să te ocupi la copilul tău. Deci, chiar și pentru copii, prevenirea este cel mai bun medicament . Până la urmă, o vizită la clinica stomatologică este mai plăcută dacă este pentru un control preventiv și nu pentru tratament. ( Sursă )
Cum să tratezi cariile dentare acasă? Este chiar posibil?
În stadiul inițial, adică atunci când este vizibilă doar o modificare a suprafeței sub forma unei pete, mai aveți timp să preveniți cariile dentare. Igiena, fluorizarea și calciul trebuie crescute. Puteți găsi aceste ingrediente și în paste de dinți mai bune. Un burghiu nu este necesar chiar și atunci când există o deteriorare mai profundă a smalțului dentar. Medicul dentist are la dispoziție fluor concentrat, ozon sau un laser. În cazul unei carii avansate, care a afectat și pulpa, este necesară o obturație . Dacă chiar și asta nu mai este posibil, are loc extracția . Razele X sunt, de asemenea, folosite pentru a determina cât de adânc s-a răspândit cariea și dacă a afectat accidental patul dentar și osul. În orice caz, tratamentul cariilor dentare aparține mâinilor unui specialist , adică unui dentist. Analgezicele pot ajuta temporar cu durerea de dinți, dar în cele din urmă va trebui totuși să vizitați medicul dentist. Nu poți face mare lucru acasă. Cu cât aștepți mai mult, cu atât devine mai rău. Cariile dentare se vor raspandi si iti vor cauza mai mult disconfort. ( Sursă )
Internetul este plin de sfaturi și rețete despre cum să tratați cariile acasă. Cu toate acestea, multe dintre ele sunt de-a dreptul periculoase. Vom aminti, de exemplu , mestecarea unei coji de ou, răzuirea cariilor cu obiecte ascuțite sau luminarea culorii închise a cariilor cu peroxid. Nu o face! Deși nu este periculoasă, o metodă ineficientă de tratament la domiciliu este, de exemplu , să bei diverse ceaiuri și altele asemenea. Este important de reținut că țesutul dentar nu se regenerează singur.
Prevenirea în sine este cea mai bună
Nu trebuie să tratați carii dacă nu aveți. Cu o prevenire adecvată, puteți evita durerea și facturile mari dentare. Cum să o facă?
Camera Slovacă a Dentiştilor (SKZL), în cooperare cu Alianţa Mondială pentru un viitor fără carii dentare, a creat o recomandare naţională privind modul de prevenire a cariei dentare . Se bazează pe recomandările Asociației Europene de Sănătate Publică Dentară și ale Asociației Europene de Stomatologie Pediatrică. Recomandarea este destinată tuturor stomatologilor, asistenților dentari, igieniștilor dentari și asistentelor medicale.
Iată cele 13 puncte importante:
- Începeți cu igiena de la primul dinte de lapte erupt .
- Spălați-vă dinții cu pastă de dinți fluorurată .
- Spală-te pe dinți de două ori pe zi .
- Periați-vă bine pe dinți, indiferent de timp. Scopul este de a îndepărta placa de pe toate suprafețele dintelui.
- Conținutul de fluor din pasta de dinți trebuie să corespundă vârstei copilului .
- Pasta de dinți trebuie scuipată după curățare, dar nu clătită . Acest lucru nu se aplică copiilor de vârstă preșcolară.
- Utilizați periuțe interdentare sau ață dentară .
- Părinții ar trebui să spele pe dinții copiilor până la vârsta de 12 ani.
- Limitați alimentele și băuturile dulci.
- Nu consumați alimente sau băuturi după ce vă spălați pe dinți seara.
- Dacă luați medicamente, este indicat să aflați dacă acestea conțin zahăr și, dacă este necesar, să le înlocuiți cu o alternativă fără zahăr.
- La copii, există posibilitatea sigilării dentare. Verificați cu medicul dentist.
- Faceți un control preventiv la stomatolog cel puțin o dată pe an , copiii de două ori pe an, femeile însărcinate de două ori în timpul sarcinii. ( Sursă )
Te-ai hotarat la albire? În primul rând, examinează-ți dinții.
Nici măcar nu trebuie să vă reamintim că cariile vă limitează în activități normale, cum ar fi mâncatul, băutul sau spălatul pe dinți. În plus, afectează negativ aspectul general al dinților tăi. Dar știați că dacă doriți să vă albiți dinții, cariile dentare sunt și ele un obstacol? Albirea trebuie făcută numai pe dinți sănătoși și bine tratați. Albirea dinților poate cauza o creștere temporară a sensibilității dentare, ceea ce poate agrava și mai mult cariile dentare. După cum știți deja, îndepărtarea cariilor ar trebui să fie tratată de un stomatolog, dar vă puteți ocupa cu ușurință de albirea dinților într-un articol separat în care veți afla mai multe.
Albire ieftină și profesională la dvs. acasă?
De 25× mai eficient decât pastele de dinți de albire