Demineralizarea smalțului – ce o provoacă și cum să ne apărăm împotriva acesteia
În prezent, nerespectarea principiilor unei igiene orale adecvate reprezintă o problemă majoră. Chiar dacă se acordă din ce în ce mai multă atenție acestui subiect, există încă mulți oameni care neglijează serios igiena orală în rutina lor agitată zilnică. Cea mai frecventă problemă este frecvența periajului dentar, atunci când oamenii nu respectă recomandarea de a se spăla pe dinți dimineața și seara . O altă problemă frecventă este eficacitatea curățării , când dinții sunt doar „măturați” cu peria și nu primesc o îngrijire temeinică de 2 minute. Cu toate acestea, toți oamenii care își neglijează igiena orală într-un fel ajung să aibă destul de multe probleme dentare. Totuși, igiena bucală nu este factorul principal în cazul demineralizării smalțului. Demineralizarea smalțului are loc datorită substanțelor chimice care îl gravează treptat și perturbă structura naturală a mineralelor care sunt foarte importante în smalț. Aceste substanțe le găsim în alimentele și băuturile pe care le consumăm în fiecare zi. Cu o igienă orală adecvată vei reduce cu siguranță riscul demineralizării smalțului, astfel încât aproape să-l poți elimina, dar singur nu este suficient în niciun caz. Nu subestimați problema demineralizării smalțului, în urma căreia smalțul dentar este slăbit, ceea ce poate duce la carii dentare, precum și la o serie întreagă de alte boli dentare.
Conținutul articolului:
Acizi și zahăr în rol principal
Băuturi dulci
Fructele pot fi și ele vinovate
Sfaturi în lupta împotriva demineralizării
Alți factori ai demineralizării smalțului
Acizi și zahăr în rol principal
După cum am subliniat deja, principalii vinovați ai demineralizării smalțului sunt alimentele și băuturile care se regăsesc în meniul zilnic al fiecăruia dintre noi. Acizii și zahărul sunt ambele oarecum paradoxal principalii vinovați ai demineralizării. Zahărul tinde să fie declanșatorul inițial al procesului. Acest lucru se descompune în gura noastră în acizi, care apoi gravează smalțul și sunt astfel cauza principală a demineralizării smalțului. Limitarea consumului de alimente cu conținut ridicat de zahăr este deci absolut esențială în lupta împotriva demineralizării smalțului.
Băuturi dulci – nu le subestima!
În legătură cu paragraful anterior, veți înțelege cu siguranță acest punct. Totuși, dorim să subliniem că, pe lângă zahăr, veți găsi și acizi în băuturile îndulcite, care contribuie direct la procesul de demineralizare a smalțului, fără nicio reacție metabolică. Ele sunt astfel și mai eficiente în spargerea smalțului.
Fructele pot fi și ele vinovate
Fructele sunt o parte foarte importantă a dietei noastre. Conține un conținut ridicat de vitamine, minerale și antioxidanți. Cu toate acestea, unele tipuri de fructe conțin și zaharuri și acizi, care pot contribui semnificativ la demineralizarea smalțului dentar. Astfel de specii includ citrice, mere, pere, ananas și kiwi . Cu toate acestea, acest lucru cu siguranță nu înseamnă că ar trebui să eliminați fructele din dietă. După cum am spus deja, fructele sunt foarte importante pentru organismul nostru, dar pe scurt, este bine să avem aceeași grijă atunci când consumăm tipuri alese ca și în cazul dulciurilor obișnuite sau al băuturilor îndulcite.
Sfaturi în lupta împotriva demineralizării
Această secțiune va rezuma ceea ce am tratat deja în cele precedente, dar fiecare dintre puncte va fi extins în continuare. Deci, ce trebuie să faceți mai exact pentru a elimina riscul demineralizării smalțului
- Mențineți o igiena orală regulată: periajul dinților de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor și utilizarea unei perii interdentare sau a aței dentare va ajuta la îndepărtarea bacteriilor și a alimentelor care pot contribui la demineralizare. În acest sens, veți găsi de asemenea util să cumpărați o periuță de dinți electrică. Am tratat acest subiect pe larg pe blog. Unul dintre modelele de înaltă calitate, caracterizat prin diverse specificații interesante, se regăsește și în oferta noastră. Precum și o serie de paste testate clinic și recomandate.
- Limitați consumul de zaharuri și alimente care conțin acizi selectați: Pe baza zaharurilor, acizii sunt metabolizați, care ne dăunează și mai mult dinții. De asemenea, este bine să acordați atenție la trei principii principale atunci când consumați alimente cu zahăr și acizi. Consumă aceste alimente și băuturi împreună cu alte alimente, mănâncă sau bea-le pe toate odată și nu te speli pe dinți timp de cel puțin 30 de minute după ce le-ai consumat. Urmând aceste principii, vei reduce considerabil riscul demineralizării smalțului. De asemenea, este o idee bună să bei băuturi dulci printr-un pai.
- Bea multă apă și mănâncă alimente cu calciu și fosfor: Apa ajută la neutralizarea acizilor din gură și promovează producția de salivă, care protejează în mod natural dinții și luptă împotriva demineralizării. Laptele sau brânza , care conțin o cantitate mare din ambele substanțe menționate mai sus, sunt, de asemenea, benefice pentru smalț.
- Vizitați regulat medicul dentist: controalele stomatologice regulate pot ajuta la detectarea semnelor de demineralizare înainte de apariția oricăror probleme mai grave.
Alți factori ai demineralizării smalțului
Cu toate acestea, nu toți factorii de demineralizare pot fi influențați de dvs. Demineralizarea poate contribui și la:
- Smalț dentar congenital subțire și susceptibil
- Sindromul premenstrual
- Probleme frecvente de sănătate, cum ar fi hipertensiune arterială, pietre la rinichi, insomnie, spasme musculare sau nervozitate
Albire ieftină și profesională la dvs. acasă?
De 25× mai eficient decât pastele de dinți de albire