Cum să recunoști cariile dentare?
Poate ești unul dintre acei oameni care vizitează dentistul doar când au dureri. Afli doar la urgente ca ai carii. Atunci singura soluție este un burghiu și un sigiliu. Cu toate acestea, Kaz nu a apărut acolo de seară până dimineață. A fost precedat de mai multe semne de avertizare pe care fie nu le-ai observat, fie nu știai cum arată astfel de semne. Să vorbim despre cum să recunoaștem cariile dentare în stadiile sale incipiente și dacă dezvoltarea acesteia poate fi oprită.
Conținutul articolului:
Cum apar cariile dentare
Pare discret
Mai ai speranta.
Uneori nu trebuie să-l vezi.
De la pete albe la carii dentare
Atenție la metodele de acasă
Nu toate petele înseamnă carii dentare
Cum apar cariile dentare
Să ne amintim pe scurt cum are loc degradarea. Poate ați auzit că este cauzată de bacterii . Toată lumea le are în gură, sunt o parte naturală a microflorei bucale . Cu toate acestea, problema apare atunci când creați condiții ideale pentru ca acestea să se reproducă. Ei se bucură de reziduurile alimentare, în special de zaharuri, care se acumulează pe dinți. Bacteriile le descompun și în acest proces produc acizi , care apoi erodează smalțul dinților sau îl demineralizează. În această etapă, vorbim despre cariile inițiale , care ulterior devin carii dentare larg răspândite .
Pare discret
Cum să recunoști cariile dentare când abia începe să se formeze? Cel mai frecvent simptom al epuizării mineralelor este pete albe . Apare adesea ca o pată albă cremoasă care nu strălucește ca restul dintelui. Este mai mată și are o suprafață mai aspră, mai moale. Este posibil să nu simți nimic încă în acest stadiu. Poți observa pata doar când te uiți în oglindă.
Cum se face?
- Luați o oglindă și o lanternă și căutați pe smalț pete albe terne care nu reflectă lumina (mai ales lângă gingii și pe suprafețele de mestecat).
- Puteți simți o suprafață mai aspră sau „uscată” cu limba sau unghia.
Mai ai speranta.
Dacă căutarea dvs. a avut succes, nimic nu este încă pierdut. Degradarea inițială este de fapt „doar” smalț slăbit și poate fi de obicei oprită. Puteți obține așa-numita remineralizare a smalțului dentar folosind apă de gură sau pastă de dinți care conține fluor . Acest mineral este indispensabil în întărirea smalțului. Exista si geluri cu o concentratie mai mare de fluor . Cu toate acestea, cel mai bine este să consultați medicul dentist cu privire la utilizarea lor.
Nu uitați de igiena orală obișnuită (cel puțin de două ori pe zi) și nu mâncați și nu beți nimic după periaj seara. De asemenea, ar trebui să fii atent la ceea ce consumi în timpul zilei. Alimentele dulci și acrișoare sunt inamicii. Dacă vă răsfățați în oricare dintre acestea (la urma urmei, suntem simpli muritori), nu vă spălați pe dinți imediat. Așteptați cel puțin 30 de minute, deoarece smalțul poate fi slăbit și mai mult, iar degradarea inițială se poate dubla.
Uneori nu trebuie să-l vezi.
Dinții au multe colțuri și colțuri care îți pot scăpa din vedere, indiferent cât de mult ai încerca. Vorbim despre spațiile interdentare și spatele molarilor . Cariile dentare în aceste locuri sunt deosebit de vizibile, deoarece o persoană nu știe despre asta până când vizitează medicul dentist. El le poate detecta folosind o oglindă sau o radiografie, la care un profan nu are acces.
Cel mai rău caz este când deja te doare. Chiar și atunci, s-ar putea să nu vezi nimic, dar durerea și sensibilitatea sunt din ce în ce mai insuportabile. Prin urmare, este mai bine să preveniți apariția cariilor în spațiile interdentare prin curățare regulată și minuțioasă cu periuțe interdentare și ață dentară . Desigur, controalele preventive nu trebuie neglijate, pentru că tocmai în timpul acestora medicul stomatolog poate depista chiar și cariile incipiente.
De la pete albe la carii dentare
Cum arată când îl lași să meargă prea departe? Nu vă vom vorbi despre durere și sensibilitate, pentru că cariile dentare sunt renumite pentru asta. Dar să ne uităm la partea sa vizuală. În timp, pata albă devine maro spre negru din cauza pigmentului depus. În acest stadiu, este deja mai vizibil și de multe ori este deja prezentă o gaură, progresând mai adânc în dentină și pulpă. Dacă cariea este localizată în spațiul interdentar, se poate vedea prin smalț. Din păcate, în această etapă, pasta de dinți nu o va salva.
Atenție la metodele de acasă
Deși pasta de dinți de calitate , apa de gură sau gelul de la un stomatolog sunt instrumente pe care le puteți folosi acasă, acestea sunt sigure. Acum ne gândim mai mult la metode și instrumente din rețete ale (non)experților de pe internet.
Nu încercați acest lucru, nici pentru carii inițiale sau avansate:
- suc de lamaie
- oţet
- bicarbonat de sodiu
- sare
- sigilii de acasă
- obiecte metalice ascuțite
Nu toate petele înseamnă carii dentare
Să revenim la veștile bune. Petele de pe dinți nu sunt neapărat carii. Ar putea fi doar depozite de pigment din alimente și băuturi , cum ar fi vinul roșu, ceaiul negru, cafeaua, afinele sau murele. Fumatul lasă și pete maronii. Se deosebesc de cariile incipiente nu numai prin aspect, ci și prin modul în care sunt tratate.
V-am pregătit un tabel clar, pe care îl puteți folosi pentru a determina ce tip de pată aveți.
De asemenea, puteți trata petele de mâncare și băutură folosind pastă. În acest caz, totuși, alegeți o pastă de dinți pentru albire , care se poate descurca cu ușurință în astfel de cazuri.
Pe lângă petele de mâncare și băutură, există și alte pete care ar trebui lăsate în seama unui profesionist. Acest lucru este valabil mai ales pentru petele pe care nu le puteți identifica, suferiți de durere, suferiți de sensibilitate sau doar doriți să vă asigurați că le îndepărtați corect.
Albire ieftină și profesională la dvs. acasă?
De 25× mai eficient decât pastele de dinți de albire