Demineralizarea dinților – care sunt opțiunile de tratament
Smalțul dinților este cel mai dur țesut din corpul uman. Cu toate acestea, durabilitatea sa este pusă în mod constant la teste solicitante. Fie mecanice, de exemplu atunci când consumăm alimente tari, fie chimice, pentru care dieta noastră este în primul rând de vină. Și tocmai efectele negative ale substanțelor chimice pot declanșa un proces pe care îl numim demineralizare.
Conținutul articolului:
Structura dintelui
Demineralizare și remineralizare
Cauzele demineralizării dintelui
Tratamentul demineralizării dinților – cum se face
Sprijin de remineralizare
Structura dintelui
Chiar înainte de a vorbi despre alternativele pentru tratamentul de demineralizare, să ne uităm la structura dintelui în sine. Poate fi mai complex și mai sofisticat decât ar părea la prima vedere.
Fiecare dinte este format din trei părți principale: coroana, gâtul și rădăcina.
- Coroana – partea cea mai proeminentă a dintelui, care este întotdeauna vizibilă și poate fi găsită deasupra/sub gingii. Este acoperit cu smalț, datorită căruia dinții sunt frumos albi și, în același timp, protejați de deteriorare.
- Gâtul dintelui – zona mică dintre coroană și rădăcină. De obicei este ascuns sub gingii, dar în cazul unor probleme dentare specifice, poate fi expus în mod nedorit.
- Rădăcina – ancorează ferm dintele în osul maxilarului, care este ajutat și de un strat subțire de ciment dentar. Poate avea un număr variabil de canale radiculare care conțin nervi și vase de sânge, cunoscute sub numele de pulpă.
Pe lângă smalț, dintele conține și alte două țesuturi cheie: dentina și pulpa menționată mai sus.
- Dentina se află sub smalț și reprezintă cea mai mare parte din volumul dintelui. Este vizibil mai moale decât smalțul, dar totuși mai dur decât osul.
- Pulpa este țesutul moale din interiorul dintelui care conține nervi și vase de sânge. Oferă dintelui nutriție și funcție senzorială.
Cel mai important mineral din toate țesuturile este hidroxiapatita , care constituie, de exemplu, până la 90% din smalț. Și face smalțul cel mai dur țesut din corpul uman. Cu toate acestea, și din cauza acesteia este atât de susceptibil la acțiunea acizilor.
Demineralizare și remineralizare
Demineralizarea și remineralizarea sunt două procese care se interferează reciproc, care sunt complet naturale pentru dinții noștri și în circumstanțe normale nu este nevoie să tratăm deloc demineralizarea dentară.
Demineralizarea este un proces degenerativ care distruge smalțul dinților. Componentele sale structurale importante, cum ar fi hidroxiapatita, calciul și fosfatul se dizolvă , lăsând smalțul foarte vulnerabil. Acest proces este adesea cauzat de acizii și zaharurile pe care le consumăm ca parte a unui meniu zilnic clasic. Dacă demineralizarea în mod semnificativ și pe termen lung depășește remineralizarea, va fi necesar un tratament de demineralizare dentară, iar acest lucru poate duce, de asemenea, la carii și la o serie de alte probleme dentare.
Remineralizare – mineralele sunt depuse optim înapoi în structura dintelui. Este un proces natural, care este ajutat în principal de saliva noastră . Dacă demineralizarea și remineralizarea sunt în echilibru, nu este nevoie să vă îngrijorați.
Cauzele demineralizării dintelui
Tratamentul demineralizării dintelui este adesea necesar, în principal din cauza obiceiurilor alimentare de astăzi , care nu ne cruță în niciun fel smalțul. Principala problemă în acest sens este consumul excesiv de băuturi sau consumul de alimente care conțin o cantitate mare de acizi și zaharuri. Zaharurile sunt metabolizate în gura noastră în acizi, care sunt substanțele nocive menționate mai sus care sunt responsabile de gravarea smalțului dinților noștri și, astfel, provoacă în mod direct demineralizarea. Nu subestimați importanța igienei dentare adecvate , pe care mulți oameni încă o neglijează. Cu toate acestea, în lupta împotriva demineralizării, precum și a altor probleme dentare, este un lucru foarte fundamental și crucial. Pe lângă curățarea substanțelor nocive, o pastă adecvată va reduce și riscul demineralizării și, dimpotrivă, va favoriza remineralizarea. Cu toate acestea, asigurați-vă că vă spălați pe dinți nu mai devreme de 30 de minute după ce ați consumat băuturi sau alimente problematice. Trebuie să acordați timp dinților pentru o remineralizare suficientă. În caz contrar, riști durerea, chiar deteriorarea dinților tăi.
Tratamentul demineralizării dinților – cum se face
În cazul primelor etape de demineralizare dentară, simpla evitare a factorilor de risc poate fi suficientă pentru a preveni agravarea problemei demineralizării. În primul rând, limitați cu siguranță în mod semnificativ consumul de alimente și băuturi cu zaharuri și acizi . Dacă doriți să vă răsfățați cu ele, consumați-le ca parte a unei mese mai mari. De asemenea, este o idee bună să folosiți un pai pentru a bea limonade dulci, deoarece acest lucru va reduce foarte mult efectul băuturii asupra smalțului. Optimizați-vă, de asemenea, igiena orală , a cărei neglijență poate fi cauzat parțial problema. Așa că periați-vă dinții de două ori pe zi timp de două minute. De asemenea, ar trebui să vă gândiți să cumpărați o periuță de dinți electrică, deoarece vă puteți curăța dinții mult mai eficient cu ea decât cu una manuală. Chiar și atunci când utilizați o periuță de dinți electrică, este de asemenea recomandabil să includeți o periuță interdentară sau ață dentară în igiena orală.
De asemenea, neapărat vizitați un stomatolog, care poate veni nu doar pentru demineralizare, ci desigur și pentru o serie întreagă de alte probleme dentare. Cu demineralizarea avansată, nici măcar un stomatolog nu poate face mare lucru, iar o obturație este de obicei folosită ca soluție. Cu toate acestea, dacă mai este ceva de făcut cu demineralizarea, pastele concepute pentru a sprijini remineralizarea vă pot ajuta în special.
Sprijin de remineralizare
Fluor
Una dintre cele mai importante substanțe folosite pentru a eficientiza remineralizarea este fluorul și compușii săi, fluorurile. După cum am spus deja, principala substanță structurală a smalțului este hidroxiapatita. Fluorurile se leagă de această substanță și formează împreună cu ea fluoroapatită. Acesta din urmă este mai rezistent la acizii nocivi, iar smalțul este astfel mai bine protejat împotriva efectelor demineralizării.
Fluorurile îmbunătățesc absorbția calciului și a fosfatului, accelerând eficient remineralizarea . Împreună, ionii de fluor și aceste minerale formează complexe stabile care sunt menținute în formă dizolvată în saliva noastră. Acest lucru permite mineralelor să pătrundă cu ușurință în părțile deteriorate ale dintelui și să contribuie la repararea smalțului.
Fluorurile sunt foarte importante în îngrijirea sănătății dentare, dar este și necesar să ne dăm seama că „prea mult din toate sunt dăunătoare” se aplică și acestora. Prea mult fluor poate duce la fluoroza, o afectiune in care apar pete albe sau dungi pe dinti. Prin urmare, este important să respectați cantitatea recomandată de fluor, fie că este vorba de apă de băut, pastă de dinți, apă de gură sau alte surse.
Hidroxiapatită
Hidroxiapatita în sine a început să fie folosită și în preparatele de remineralizare. Are o capacitate foarte valoroasă de a lucra cu minerale importante, calciu și fosfat și de a le elibera sau de a le lega după cum este necesar. Cu o producție adecvată de salivă, hidroxiapatita se dizolvă și mineralele legate sunt eliberate. Acestea intră apoi în smalțul dinților și ajută la restaurarea ulterioară a acestuia .
Nanohidroxiapatita poate fi găsită în paste și alte produse. Această formă de hidroxiapatită este particule foarte mici care sunt capabile să pătrundă adânc în fisurile microscopice și porii din smalțul dinților. Odată așezate, particulele de nano-hidroxiapatită se pot lega de calciu și fosfat și pot sprijini procesul de remineralizare a smalțului.
Studiile au arătat că pastele de dinți care conțin nano-hidroxiapatită pot fi eficiente în remineralizarea și creșterea durității smalțului. De asemenea, pot ajuta la reducerea sensibilității dentare prin umplerea crăpăturilor microscopice din smalțul dinților și protejând nervii dinților.
Hidroxiapatita este, de asemenea, importantă pentru menținerea echilibrului pH-ului în gură . Când pH-ul din gură este scăzut, hidroxiapatita se dizolvă și eliberează ioni de calciu și fosfat, așa cum sa discutat mai sus. La pH scăzut, există un mediu acid în gură, care optimizează eficient hidroxiapatita și o face din nou neutră. Acest lucru va atenua efectul substanțelor chimice dăunătoare, ceea ce duce la necesitatea tratamentului de demineralizare a dinților. Pe de altă parte, atunci când pH-ul în gură este ridicat, adică mediul este alcalin, hidroxiapatita va absorbi ionii de calciu și fosfat, ceea ce va ajuta din nou la restabilirea unui echilibru sănătos al mineralelor din gură.
Albire ieftină și profesională la dvs. acasă?
De 25× mai eficient decât pastele de dinți de albire