Expediere Livrare gratuită de la 250 lei | Livrare în 2 zile
Nu puteți impresiona cu dinții colorați

Demineralizarea smalțului la copii – Cum să rezolvi problema sau chiar mai bine, să o previi eficient?

Demineralizarea smalțului este un proces în care pierzi treptat integritatea dinților , ceea ce poate duce la diverse probleme dentare. Sub influența substanțelor chimice , în principal din dieta noastră, smalțul este gravat și își pierde rezistența anterioară. Demineralizarea afectează atât adulții, cât și copiii. De asemenea, poate fi luat ca un precursor al cariilor dentare. Procesul este reversibil într-o anumită măsură, dar dacă îl lași prea departe, dinții sunt deteriorați ireversibil.

Conținutul articolului:
Este posibil să previi cariile dentare prin demineralizare?
Apariția demineralizării?
Puteți observa chiar demineralizarea smalțului la copii?
Cum să tratați demineralizarea smalțului la copii
Paste pentru remineralizare
Cu ce putem confunda demineralizarea smalțului la copii?

Este posibil să previi cariile dentare prin demineralizare?

După cum am spus deja, demineralizarea smalțului la copii, ca și la adulți, este primul pas către carii. Totuși, acest lucru nu înseamnă că cariile trebuie să apară automat în timpul demineralizării. Smalțul în sine are capacitatea de a se remineralizează în mod natural , în care mineralele precum calciul și fosfatul sunt returnate structurii smalțului. Remineralizarea poate fi susținută de o dietă bogată în aceste minerale, de igiena bucală și de utilizarea pastei de dinți cu fluor, care ajută la întărirea smalțului dentar.

Apariția demineralizării?

Demineralizarea smalțului la copii (dar și la adulți) apare în principal din cauza consumului excesiv și regulat de băuturi și alimente cu un conținut ridicat de acid și zahăr . Acizii gravează dinții și sunt vinovații direcți ai demineralizării. Și acești acizi sunt metabolizați din zaharurile din gură. Un alt factor comun este igiena orală neglijată . Placa nu contribuie la formare, dar acești poluanți trebuie neapărat curățați. În plus, o pastă aleasă corespunzător nu numai că oprește procesul de demineralizare a smalțului la copii în stadiul inițial, dar întărește și mai mult smalțul. Cu toate acestea, nu vă spălați pe dinții copilului dumneavoastră sau ai dumneavoastră în cel puțin 30 de minute după ce ați mâncat alimente sau ați băut o băutură cu acizi și zaharuri. Smalțul este mai puțin durabil și astfel susceptibil de a fi deteriorat de o perie.

Puteți observa chiar demineralizarea smalțului la copii?

Da, puteți observa demineralizarea smalțului la copii în timpul unui control regulat al dinților chiar și fără o vizită la dentist. La adulți, demineralizarea poate să nu mai fie atât de evidentă, deși în cazul lor problema este în primul rând lipsa de interes pentru sănătatea dinților lor, sau mascarea semnelor de demineralizare la dinții albiți. Petele albe de pe suprafața dinților tind să fie cel mai proeminent semn însoțitor al demineralizării. Uneori poți observa și defecte vizibile ale smalțului, dar acestea pot să nu fie întotdeauna identificabile cu ochiul liber.

Cum să tratați demineralizarea smalțului la copii

În primul rând, să vorbim despre cum să prevenim demineralizarea în primul rând.

Principalul vinovat al demineralizării smalțului la copii sunt alimentele și băuturile cu un conținut ridicat de acizi și zaharuri, care le gravează smalțul dentar. Prin urmare, este necesar să limităm consumul acestora și, mai ales, să le atenuăm efectele asupra sănătății dinților noștri. În acest sens, este bine să urmați trei principii. Limitați consumul de limonade dulci de către copilul dumneavoastră pe tot parcursul zilei , atât de populare astăzi. Încercați pe cât posibil să vă asigurați că mâncarea sau băutura problematică este consumată împreună cu o altă masă mai mare . Și așa cum am spus mai înainte, copilul dumneavoastră nu trebuie să se spele pe dinți cel puțin 30 de minute după acest consum. Să bei băuturi dulci cu un pai este o idee bună pe care copilul tău o va aprecia cu siguranță. Influența acestor băuturi, nu numai în cazul demineralizării smalțului la copii, cu siguranță nu este de subestimat.

Desigur, igiena orală adecvată este absolut esențială pentru sănătatea dentară în general. Nu este diferit în cazul demineralizării smalțului la copii. Desigur, și adulții ar trebui să se spele pe dinți în mod corespunzător, dar vă puteți supraveghea copilul și vă puteți asigura că curățarea este cât mai eficientă. Nu uitați că dinții trebuie curățați constant de două ori pe zi timp de două minute . Pentru o igienă adecvată, este, de asemenea, o idee bună să-i oferi copilului tău o periuță de dinți electrică. Am tratat acest subiect în detaliu în blogul nostru (hyp.link), iar aici (hyp.link) veți găsi și recomandări pentru cele mai bune periuțe de dinți electrice pentru copii. Pe langa periuta de dinti de baza, cele interdentare ar trebui folosite si pentru copii, cu conditia ca copilul sa nu aiba dinti "gap".

Examenele efectuate de un stomatolog sunt, de asemenea, importante, care desigur pot dezvălui mult mai multe probleme decât doar demineralizarea smalțului dentar. Cu toate acestea, cu demineralizarea avansată a dintelui, chiar și medicul dentist nu poate face mare lucru, iar obturațiile sunt de obicei folosite.

Paste pentru remineralizare

În cazul demineralizării mai puțin severe a smalțului la copii, este posibil să se folosească o pastă de remineralizare la fel ca la adulți. Acestea sunt paste de dinți special concepute care sprijină procesul de refacere a mineralelor din smalțul dinților. Aceste paste conțin ingrediente active cheie precum fluorurile, hidroxiapatita sau cazeină-fosfopeptidă-fosfat de calciu amorf (CPP-ACP), care susțin procesul de remineralizare. Să vorbim despre cele trei care sunt cel mai des recomandate pentru demineralizarea smalțului la copii. De asemenea, acordați atenție faptului că, după ce ați folosit pasta de remineralizare , nu trebuie să mâncați sau să beți nimic timp de cel puțin 30 de minute .

geluri Elmex®

După cum sugerează și numele, este mai mult un gel decât o pastă. Cu toate acestea, se aplică aproape identic. Aici găsim fluor ca substanță activă. Întărește smalțul dinților, susține remineralizarea și, de asemenea, ajută la prevenirea directă a cariilor dentare. Este potrivit pentru adulți și copii cu vârsta peste 6 ani. Este disponibil la ghișeu, dar noi totuși recomandăm o consultație la medicul stomatolog în cazul copiilor. Acest lucru se datorează faptului că pasta conține aproximativ de zece ori mai mult fluor decât cel folosit pentru curățarea obișnuită a dinților.

VOCO Remin Pro

VOCO Remin Pro folosește puterea a 3 ingrediente active. Pe lângă fluor, acestea includ hidroxiapatita și xilitolul . Hidroxiapatita ajută la refacerea structurii smalțului și este, de asemenea, un mineral important pentru oasele noastre. Xilitolul este o alegere bună din 2 motive. Ajută la eliminarea bacteriilor dăunătoare din gură și este, de asemenea, un îndulcitor natural, deci face și gustul pastei mai plăcut. Acest produs este destinat în primul rând adulților și copiilor începând cu vârsta de 6 ani, dar stomatologii îl recomandă uneori și copiilor mai mici.

GC MI Pasta Plus

Pastă cu două componente cheie fluorură și Recaldent (CPP-ACP) . Recaldent este un complex bioactiv derivat din cazeina proteică a laptelui. Este capabil să mențină concentrații mari de calciu și fosfat în cavitatea bucală, ajutând astfel eficient remineralizarea dinților și întărirea smalțului dentar. Pasta este din nou destinată adulților și copiilor de la 6 ani.

Cu ce putem confunda demineralizarea smalțului la copii?

Petele albe și alte semne însoțitoare nu înseamnă întotdeauna demineralizarea smalțului. Cauza mai poate fi:

fluoroza

Apare de obicei atunci când dinții sunt expuși la prea mult fluor în timpul dezvoltării lor, de obicei în copilăria timpurie. Simptomele fluorozei pot include pete albe similare, dar și dungi sau chiar pete întunecate pe dinți. În cazurile severe, fluoroza poate perturba structura dintelui. Cu toate acestea, este în primul rând o problemă estetică care nu afectează în niciun fel funcția dinților.

MIH (Hipomineralizarea incisivilor molare)

O afecțiune în care există o mineralizare insuficientă a smalțului în primii dinți permanenți din spate și uneori în incisivi. De asemenea, se manifestă sub formă de pete albe, crem, galbene sau maro pe dinți. Ca urmare, copilul poate avea dinți sensibili și dureroși.

HSPM (Molarii II primari hipomineralizati)

O afecțiune similară cu MIH , dar afectează al doilea dinți din spate decidui. La fel ca demineralizarea smalțului la copii, MIH și HSPM se caracterizează în principal prin pete albe pe dinți. Ca și în cazul MIH, petele din HSPM pot fi colorate. Tot din cauza acestei probleme, copilul se poate plânge de sensibilitate sau durere dentară.

Deshidratarea dinților

Dacă producția de salivă este insuficientă , dinții pot fi deshidratați, iar aspectul lor, cu petele lor albe caracteristice, poate semăna cu demineralizarea smalțului la copii.

Albire ieftină și profesională la dvs. acasă?

De 25× mai eficient decât pastele de dinți de albire

Find out more
Logo