Enciclopedia dinților
Fie naturale sau artificiale, ele formează o parte importantă a cavităţii bucale a fiecărei persoane. Astăzi vă vom prezenta anatomia dinților naturali și vă vom spune ceea ce poate nu ați știut până acum. De exemplu, de ce dintele nu se cariează atât de repede.
Conținutul articolului:
Tipuri de dinți la om
Dintele și secretele lui
Cât de repede crește un dinte
De ce cad dinții?
Dintele uman vs. animal
Dinții pentru totdeauna?
Trebuie să ai grijă de dinții tăi
Dinți albi nu numai pentru un aspect frumos
Tipuri de dinți la om
Dentiția completă a unui adult este formată din 32 de dinți . Ei bine, după cum probabil știți, nu toate sunt la fel. Au forme diferite, dar și funcții și le împărțim în mai multe grupe corespunzător.
- Incisivi – situat chiar în față. 4 în sus și 4 în jos. Acestea servesc pentru a mușca mâncarea, la care este și forma adaptată – sunt plate și au margini ascuțite.
- Canini – sunt situati pe lateralele incisivilor, cate unul pe fiecare parte. Ele sunt îndreptate pentru a permite prinderea și ruperea alimentelor.
- Molarii – urmează caninii. Avem și 8 dintre ele, 4 în sus și 4 în jos. Au deja o suprafață mai mare pentru că sunt folosite pentru mestecat.
- Scaune – în cavitatea bucală au ocupat locurile din spate. Avem 12 dintre ele în total Datorită suprafeței lor largi de mestecat, putem zdrobi bine alimentele. Acestea includ molarii de minte.
Știați? Unii oameni pot avea mai puțini sau mai mulți dinți decât în mod normal. Există chiar și cei care au lipsă de dinți congenital (anodonție).
Dintele și secretele lui
Deși știm că un dinte are smalț sau rădăcină, nu putem vedea în interiorul lui, așa că este adesea un mister pentru noi. Anatomia dintelui este fascinantă și cu siguranță merită cunoscută. Deci, din ce este făcut un dinte?
Corpul dintelui în sine este format din:
- coroana – partea vizibilă a dintelui
- rădăcină – este depozitată în maxilar
- gâtul – locul unde coroana se unește cu rădăcina
Dar să privim și mai profund.
- Smalțul dinților – acoperă partea exterioară a coroanei. Rolul său este de a proteja dintele de deteriorare. Constă în principal din minerale, cum ar fi calciu, fosfor sau fluor. Cu ajutorul pastei de dinți cu fluor, o putem întări și chiar opri formarea cariilor dentare.
- Țesut dentar (dentina) – este situat imediat sub smalț și formează cea mai mare parte a masei dintelui.
- Cimentul dentar – la fel cum smalțul acoperă coroana, cimentul acoperă partea inferioară a dintelui, adică rădăcina.
- Pulpa dentară – dintele are și țesut moale, și asta este pulpa. Este ascuns în interiorul dintelui și conține vase de sânge și nervi care îl hrănesc. Cu toate acestea, această parte a dintelui este responsabilă și de durere, de exemplu din cauza cariilor.
- Canalul radicular – face parte din pulpa. Prin canal conduc vasele de sânge și nervii.
Știați? Smalțul dinților este cea mai dură substanță din corpul uman.
Cât de repede crește un dinte
De obicei, un adult nu este interesat de cât de repede crește un dinte decât dacă are un copil. Creșterea dinților este asociată cu copiii mici la vârsta de aproximativ 6 luni . În realitate, însă, acest proces începe mult mai devreme, deja în timpul dezvoltării embrionare, când în maxilarul copilului se dezvoltă așa-zișii germeni dentari . Acestea cresc și se dezvoltă treptat până când sunt gata să taie prin gingie. Tunderea în sine, pe care o percepem ca o creștere a dinților, este însoțită de umflături, roșeață și durere la nivelul gingiilor . Oricine are un copil știe despre ce este vorba.
Și cât durează până iese dintele? Chiar și în acest caz, este o chestiune foarte individuală. După cum am menționat, primul dinte crește în jurul vârstei de 6 luni, dar poate fi mai devreme sau mai târziu. Sunt si copii care inca nu au dinti in primul an de viata. Dacă există semne de tăiere, nici nu putem spune cu siguranță când dintele va tăia gingia. Poate dura câteva zile, dar și săptămâni . Cu toate acestea, în general, incisivii sunt mai rapizi deoarece au o formă mai simplă decât, de exemplu, scaunele.
Știați? La fel ca amprentele digitale, amprentele dentare sunt unice pentru fiecare persoană.
De ce cad dinții?
Dintii copiilor cad in jurul varstei de 6 ani. Acesta este un proces natural de înlocuire a dinților de lapte cu dinții permanenți, care poate dura până la adolescență. Cu toate acestea, dacă un dinte permanent cade, trebuie căutată cauza. Poate fi, de exemplu:
- accident
- carii dentare
- parodontita
- chist
- boli (diabet, osteoporoză, etc.)
- predispoziție genetică
Știați? Dintele doborât poate fi pus înapoi în pat. Cu toate acestea, rambursarea trebuie efectuată în termen de 2 ore.
Dintele uman vs. animal
Te-ai întrebat vreodată cum diferă dinții noștri de cei ai animalelor? Și noi. Am descoperit că, pe lângă faptul că dinții animalelor au o formă diferită , au și funcții diferite . Depinde dacă este un carnivor sau un ierbivor. La animalele a căror dietă constă în principal din carne, găsim dinți ascuțiți și ascuțiți . Sunt folosite pentru a rupe carnea cruda. Ierbivorele, pe de altă parte, au dinți dominanti cu o suprafață largă de mestecat pentru a zdrobi suficient hrana vegetală.
Cu toate acestea, dentiția animalelor diferă și de a noastră prin numărul de dinți . Unele specii au mult mai multe decât oamenii. Și ce ne lipsește cel mai mult? Capacitatea de a regenera dinții , cum ar fi la crocodili sau rechini.
Când vine vorba de anatomia dentară, aproape că nu există diferențe între animale și oameni. Smalțul, dentina sau pulpa se găsesc la aproape toate speciile. Cu toate acestea, putem găsi diferențe în rădăcini, deoarece unele animale au dinții ancorați doar în țesuturile moi , spre deosebire de noi.
Știați? Chiar și animalele pot suferi de boli ale gingiilor și dinților.
Dinții pentru totdeauna?
După cum știm deja, smalțul dinților este cea mai dură și mai rezistentă parte a corpului uman . De asemenea, rezistă la eroziune și degradare. Cu toate acestea, nu pentru totdeauna, așa cum cred cei mai mulți dintre noi. Dintele se cariează în cele din urmă, chiar dacă durează mii de ani . În condiții extreme, cum ar fi aciditatea sau umiditatea, dintele se poate descompune chiar mai devreme, dar durează totuși câteva sute de ani . Prin urmare, dinții fac parte din descoperirile arheologice.
Știați? Un dinte poate muri pe parcursul vieții ca urmare a cariilor netratate care au ajuns în pulpă. Chiar dacă este mort, poate să doară. Este, de asemenea, o sursă de bacterii care intră în sânge.
Trebuie să ai grijă de dinții tăi
Pentru a evita complicațiile, ar trebui să avem grijă de dinții noștri naturali. Curățarea este așadar o chestiune de la sine înțeles. Este important să folosiți paste de dinți care conțin fluor , pentru a curăța spațiile dintre dinți și pentru a nu uita de gâtul dinților chiar în jurul gingiilor, unde se instalează și placa. Vor fi nu numai sănătoși, ci și puternici.
Dinți albi nu numai pentru un aspect frumos
Sănătatea dentară nu trebuie luată cu ușurință. Cu toate acestea, același lucru este valabil și pentru culoarea lor. Ar trebui să încercăm să le păstrăm albe. Pe lângă faptul că dinții albi arată estetic plăcut și sporesc încrederea în sine , ei aduc cu ei și un alt avantaj. Putem detecta mai ușor modificări , precum demineralizarea, cariile sau alte fenomene care ar putea însemna probleme mai grave. Putem obține dinți albi cu ușurință, cu ajutorul pastei de dinți albitoare . În plus, conține fluor , astfel încât acoperim toate nevoile dinților noștri.
Albire ieftină și profesională la dvs. acasă?
De 25× mai eficient decât pastele de dinți de albire