Fațetele dentare și (ne)siguranța acestora
Nu-ți place culoarea sau forma dinților tăi? O opțiune este fațetele dentare. Arata destul de frumos si intregul proces dureaza destul de mult. Da, ai ghicit bine, există un „DAR”, și nu doar unul. Gândiți-vă bine la aplicarea fatetelor dentare. Această metodă de a obține un zâmbet de la Hollywood poate să nu fie cea mai potrivită.
Conținutul articolului:
Ce sunt fatetele dentare
Cine poate avea fatete dentare
Din ce materiale sunt facute?
Cum funcționează aplicația lor
Riscurile fațetelor dentare
Pentru fatete dentare in strainatate
Opțiuni pentru evitarea fațetelor dentare
Ce sunt fatetele dentare
Imaginează-ți unghii artificiale. Se lipesc de unghiile naturale pentru a-și acoperi imperfecțiunile. Puteți chiar să alegeți culoarea și forma potrivite gusturilor dvs. și să țineți pasul cu tendințele actuale. Acesta este exact scopul fatetelor dentare. Sunt de fapt „autocolante” care se lipesc în față, adică pe partea vizibilă a dinților. Inițial, erau folosite doar de actori la filmarea filmelor, dar în prezent le folosește și publicul larg. Stomatologia estetică vede din ce în ce mai mult interes pentru aceste îmbunătățiri dentare, dar ca orice procedură, și aceasta prezintă anumite riscuri.
Cine poate avea fatete dentare
După cum am menționat anterior, fatetele dentare nu mai sunt privilegiul vedetelor. Deși prețul lor mai mare poate fi limitativ în mare măsură , din punct de vedere stomatologic sunt potrivite pentru aproape toată lumea. Persoane care au:
- forma inestetică a dinților (nu au aceeași lungime etc.)
- goluri între dinți
- smalțul dinților deteriorat mecanic
- dinți pătați din cauza alimentelor sau băuturilor
- o parte ruptă a dintelui
Din ce materiale sunt facute?
Fațetele dentare sunt realizate din două materiale:
- ceramică
- material compozit
Fatetele ceramice sunt cunoscute pentru durabilitate, rezistenta si estetica. Cu toate acestea, producția și aplicarea lor nu se poate face fără costuri mari. Pe de altă parte, există material compozit, care este exact același material pe care îl folosește medicul dentist pentru a vă repara cariile. Daca crezi ca este mai ieftin decat ceramica, ai dreptate. Dar prețul scăzut își asumă efectele sub forma unei rezistențe mai scăzute și susceptibilitate la daune.
Cum decurge cererea lor
Totul incepe cu o consultatie si un examen stomatologic initial. Medicul trebuie să fie conștient de posibile contraindicații, cum ar fi bruxismul (scrâșnirea dinților pe timp de noapte), parodontoza sau cariile dentare . El va lua apoi impresii despre tine, captând forma dinților tăi înainte de a strânge. Veți alege apoi împreună nuanța potrivită de furnir, astfel încât acestea să arate cât mai natural.
Atunci este timpul să măcinați . Din nou, vom folosi comparația cu unghiile artificiale. Pentru ca acestea să se țină bine, cele naturale trebuie mai întâi șlefuite puțin. Același lucru este valabil și pentru aplicarea fatetelor dentare. Măcinarea îndepărtează denivelările și creează spațiu pentru fațetă. Se obtine si o textura mai aspra a substratului, ceea ce contribuie la o mai buna aderenta.
Slefuirea are loc sub anestezie locala , deoarece indepartarea sau subtierea smaltului dentar poate provoca durere si sensibilitate . Dintii macinati vor fi curatati si pregatiti pentru lipirea fatetelor. Dar mai întâi, doar temporar, pentru ca pacientul să poată încerca dacă culoarea și forma i se potrivesc. Apoi se aplică un ciment special și furnirurile sunt lipite permanent.
Riscurile fațetelor dentare
Fațetele dentare pot părea cea mai bună soluție, dar contrariul este adevărat. Aceasta este o interferență gravă și permanentă cu dinții sănătoși. Slefuirea smaltului dentar este ireversibila . Nu te vei putea niciodată răzgândi. Slefuirea este adesea asociată cu sensibilitatea, care poate dura câteva zile după ce fațetele sunt plasate. În cazuri excepționale, s-ar putea să nu sune deloc.
Îngrijirea fațetelor dentare nu este, de asemenea, ceea ce v-ați putea imagina. Acestea vor rezista mulți ani, dar numai dacă sunt curățate și verificate în mod regulat de un expert. Prin urmare, pacientul trebuie să se asigure că nicio placă nu se acumulează pe marginile fațetelor. Acest lucru ar putea perturba cimentul și, astfel, ar putea pune în pericol aderența. Sub fatete se pot forma și carii. O complicație foarte frecventă este gingivita , de asemenea datorată plăcii dentare.
În ceea ce privește consumul de alimente, fatetele dentare limitează pacienții, mai ales când vine vorba de alimente mai dure . De asemenea, nu este indicat să bei cafea, ceai și vin , deoarece există riscul schimbării culorii, chiar și în cazul unui material de calitate superioară și mai durabil.
Pentru fatete dentare in strainatate
Poate ați auzit că merită să faceți fațete dentare în străinătate, de exemplu în Turcia. Pretul lor este cu adevarat atractiv. Cu toate acestea, înainte de a cumpăra un bilet, luați în considerare următoarele fapte:
- Originea și calitatea materialelor necunoscute
- Competența neverificată a tehnicienilor dentari
- Bariera lingvistica
- Proces dificil și costisitor în cazul unei reclamații
- Diferențele în standardele de igienă
Dacă decideți să aveți o procedură care vă va afecta întreaga viață viitoare, alegeți o clinică de încredere, de preferință în țara dvs. Acest lucru va evita posibilele complicații. Procedura și calitatea muncii pot diferi în funcție de stat.
Opțiuni pentru evitarea fațetelor dentare
A avea dinți sănătoși și albi este visul tuturor. Cu toate acestea, fatetele dentare nu sunt singura modalitate. Dacă încă mai aveți dinții naturali, aveți grijă de ei. Acest lucru vă va economisi bani, timp și griji. Dacă vă lipsește un zâmbet alb, îl puteți obține, de exemplu, folosind benzi de albire . Unele sunt chiar dezvoltate pentru albirea rapidă a dinților , ceea ce este cu siguranță mai rapid decât întregul proces de aplicare a fatetelor dentare.
Albire ieftină și profesională la dvs. acasă?
De 25× mai eficient decât pastele de dinți de albire