Igiena dentara la copii
În calitate de părinți, cu siguranță întâmpinați diverse situații atunci când creșteți copii și s-ar putea să vă simțiți deseori lipsiți. O astfel de situație poate apărea și atunci când primul dinte trece. Cum să ai grijă de el? Poate începe mai devreme cu igiena? Au nevoie și copiii de pastă de dinți? Vom răspunde acum la toate aceste întrebări și la multe altele. Veți vedea că igiena dentară la copii nu este o știință.
Conținutul articolului:
Mituri despre dinții de lapte
Igiena dentară la copii deja după naștere
Ura, primul dinte este scos!
Îngrijirea primilor dinți
De asemenea, trebuie să te obișnuiești cu medicul dentist
Ce să faci dacă dinții de lapte sunt putrezi
Ai nevoie de pasta de dinti?
Dinții adulți necesită îngrijire adultă
Distracție chiar și în timp ce te speli pe dinți
rezumat
Mituri despre dinții de lapte
În primul rând, să ne amintim „sfaturile și sfaturile” pe care mulți părinți le vor întâlni. Care sunt miturile despre dinții de lapte?
- Curățarea cavității bucale poate dăuna copilului
- Copiii plâng în timp ce se spală pe dinți
- Dinții de lapte nu sunt importanți, oricum vor cădea
- Copiii nu au nevoie de pasta de dinti cu fluor
- Nu au nevoie să se spele pe dinți la fel de des ca adulții
- Dintii se spala doar de la varsta de trei ani
- Te duci la dentist doar după ce toți dinții au fost tăiați
- Alimentele și băuturile dulci dăunează doar dinților permanenți
- Cariile de pe dinții de lapte nu trebuie tratate
Aceste afirmații nu sunt adevărate. Credem că după ce citiți acest articol veți înțelege de ce.
Igiena dentară la copii deja după naștere
Poate ați auzit deja părerea că curățarea cavității bucale ar trebui începută numai când copilul are trei ani. În cazurile mai bune, se spune că este după ce primul dinte a erupt. Dar adevărul este că perioada de dentiție este ultima dată posibilă pentru a începe. Este indicat să aveți grijă de cavitatea bucală deja după naștere .
Gingiile și membrana mucoasă a bebelușului trebuie șters cu un tifon curat și umezit, înfășurat în jurul unui deget după fiecare hrănire sau cu lapte praf. În acest fel, copilul va dezvolta un obicei de a simți gura curată și de a se curăța singur , ceea ce va preveni protestele la o vârstă mai înaltă.
Și nu, nu-l vei răni. Exact opus. Puteți evita inconvenientele sub formă de drojdie sau infecții bacteriene, cu care bebelușii și părinții lor se luptă destul de des.
Ura, primul dinte a iesit!
Bucuria care vine după tăierea primului dinte este cu adevărat uriașă. În cele din urmă, măcar pentru o vreme, puteți lua o pauză de la vopsirea gingiilor dureroase. Cu toate acestea, vine o datorie nouă și destul de substanțială și aceasta este îngrijirea corespunzătoare. Desigur, ștergerea cavității bucale continuă. Doar adăugați și spălatul pe dinți la asta. Este necesar să ștergeți acoperirea de pe întreaga sa suprafață, așa cum facem noi adulții. Dinții de lapte sunt foarte importanți pentru dezvoltarea corectă a maxilarului, deoarece economisesc spațiu pentru dinții permanenți. Deci ar trebui să reziste până când cad singure.
Îngrijirea primilor dinți
Pentru curățare, poți folosi tifon umezit, ca înainte, sau o perie pe care o pui pe deget. Dar cu un dinte mai mare, riști deja o mușcătură, pentru că micuțul încă nu știe că te poate răni. Atunci este timpul să cunoaștem periuța de dinți . Există multe periuțe de dinți pe piață care sunt potrivite de la o vârstă fragedă. Au peri moi care, pe lângă curățare, masează gingiile din jur . Unele au și un inel special pe mâner pentru a proteja copilul să nu fie introdus prea adânc în gură.
De asemenea, trebuie să te obișnuiești cu medicul dentist
Cu cât copilul dumneavoastră merge mai devreme la dentist, cu atât mai bine. Unii stomatologi insistă ca părinții să-și aducă tinerii pacienți când primesc primul dinte . Din nou, totuși, acesta este mai mult un obicei. Copiii au dreptul la 2 controale stomatologice preventive pe an, timp în care se pot familiariza cu personalul, sediul și echipamentul ambulanței. La o vârstă mai înaintată, nu va mai avea probleme cu vizita la medicul stomatolog, pentru că va ști că acolo îl așteaptă de cele mai multe ori doar proceduri plăcute.
Ce să faci dacă dinții de lapte sunt putrezi
Chiar și dinții de lapte se pot deteriora. Fie le lipsește fluor, fie se confruntă cu zaharuri mai des. Cu toate acestea, uneori nu puteți influența formarea cariilor dentare. Cauza poate fi nu numai îngrijirea necorespunzătoare, ci și utilizarea medicamentelor, genetica, echilibrul microbian din gură sau calitatea și cantitatea de salivă. Deci, dacă observați că copilul dumneavoastră dezvoltă carii, ar trebui să vizitați medicul dentist . Varsta nu conteaza. Dinții de lapte pot provoca aceeași durere ca și dinții permanenți. În plus, cariile pot afecta negativ dezvoltarea ulterioară a dinților permanenți.
Ai nevoie de pasta de dinti?
Primii dinți erup de obicei la vârsta de 6-8 luni. În această perioadă, bebelușul nu știe încă să scuipe, așa că folosirea pastei de dinți nu are sens. Medicii stomatologi recomanda introducerea pasta de dinti abia la varsta de 2 ani , in timp ce aceasta ar trebui sa fie potrivita varstei si sa aiba un continut mai mic de fluor . Nu exagera insa cu multe, este suficient sa aplici pe pensula o pasta de marimea unui bob de orez. Și cât de des să te speli pe dinții de lapte? La fel de des ca permanent. Aceasta înseamnă de cel puțin 2 ori pe zi timp de 2 minute . Dar acest lucru este valabil și pentru periajul dinților de până la 2 ani.
Dinții adulți necesită îngrijire adultă
Când dinții de lapte încep să îi înlocuiască pe cei permanenți, este timpul să căutați o pastă de dinți care are deja un conținut mai mare de fluor . Acest lucru este important pentru prevenirea cariilor dentare . Cu toate acestea, pastele clasice pentru adulți pot să nu fie alegerea potrivită. Au tendința de a avea o aromă de mentol care poate fi dezamăgitoare pentru copii. De aceea există paste pentru adulți cu un gust plăcut de fructe, precum pepene galben, căpșuni și altele asemenea. În ceea ce privește cantitatea, puteți aplica deja o pastă de mărimea unui bob de mazăre pentru copiii de vârstă școlară. Periajul dinților de 2 ori pe zi timp de 2 minute este, de asemenea, o regulă importantă de această dată.
Sfatul nostru: pastele de dinți în tuburi clasice s-ar putea să nu fie practice. Copiilor le poate plăcea, de exemplu, pasta de dinți cu pepene verde cu un dozator convenabil și precis.
Distracție chiar și în timp ce te speli pe dinți
Pentru ca copiii să nu perceapă igiena dentară ca pe o obligație, o poți transforma într-o activitate distractivă. Cum să o facă?
-
- Cumpărați periuțe de dinți colorate
-
- Lasă copilul să aleagă care îi place cel mai mult
-
- Alegeți o pastă de dinți aromată
-
- Daca pasta de dinti are dozator, copilul o poate aplica singur
-
- Puteți folosi muzică sau o aplicație mobilă distractivă cu un cronometru
-
- Motivați copilul cu autocolante sau alte lucruri mărunte
-
- Citiți povești pentru copii despre spălatul pe dinți
-
- Spălați-vă pe dinți împreună în familie
-
- Un copil se poate „spăla” pe dinți cu jucăria lui preferată
-
- Permiteți copilului să se uite în oglindă
rezumat
Vom rezuma cele mai importante puncte, cu ajutorul cărora igiena dentară pentru copii va fi ușor.
-
- Curățați cavitatea bucală de la naștere și după fiecare hrănire.
-
- Îndepărtați placa chiar și de pe dinții care sunt încă în creștere.
-
- Cumpărați periuțe de dinți care sunt concepute pentru vârsta copilului.
-
- Vizitați medicul dentist de îndată ce primul dinte trece.
-
- Cariile de pe dinții de lapte trebuie tratate.
-
- Alegeți o pastă de dinți potrivită cu conținut de fluor.
-
- La vârsta școlară, puteți folosi și paste pentru adulți, dar alegeți arome care nu interferează cu copilul.
-
- Igiena dentară poate fi distractivă, găsiți motivația potrivită.
Albire ieftină și profesională la dvs. acasă?
De 25× mai eficient decât pastele de dinți de albire