Igiena dentara si secretul dintilor sanatosi
Când spunem „igiena dentară”, cei mai mulți dintre noi ne gândim la o perie și pastă, sau la un igienist dentar și la o ambulanță. Cu toate acestea, igiena dentară este mult mai cuprinzătoare decât pare. Ce implică totul, cum să o faci corect și ce se întâmplă dacă îl neglijezi? Veți afla toate acestea în acest articol.
Conținutul articolului:
Igiena dentară și colțurile acesteia
Cum ar trebui să arate
Igienă dentară eficientă cu produse de calitate
Daca igiena dentara este insuficienta, o vei simti
Igiena dentară și colțurile acesteia
După cum am menționat în introducere, igiena dentară folosește o perie și o pastă . Dar este cu adevărat suficient? Puteți îndepărta cea mai mare parte a plăcii dentare cu o perie, dar nu aproape toată murdăria. De exemplu, nu veți intra în spațiile dintre dinți, care reprezintă 30% din suprafața totală a dinților. Aceasta înseamnă că cel puțin această cantitate de acoperire este încă în gură. Prin urmare, o periuță interdentară și ața dentară nu ar trebui să lipsească din echipamentul dumneavoastră.
O perie cu un singur pachet este, de asemenea, practică. Cu aceasta, poți lucra pe fiecare dinte individual și poți ajunge mai bine sub gingii sau pe dinții din spate. De asemenea, vă va ajuta dacă aveți aparat dentar sau un implant.
Cu toate acestea, igiena dentară nu se termină aici. Mulți oameni completează îngrijirea dentară cu apă de gură . Deși nu înlocuiește periajul mecanic, joacă un rol important în protejarea dinților și în îndepărtarea bacteriilor din cavitatea bucală. În plus, ajunge și în locuri greu accesibile pe care nu le puteți curăța cu unelte convenționale. Respirația proaspătă este doar un bonus plăcut.
Cum ar trebui să arate
Toată lumea o face, dar puțini o fac bine. Tehnica corectă de periere este jumătate din succes. Cum se face?
- De 2 ori pe zi, 2 minute – cu siguranță ați auzit de această regulă cu mult timp în urmă și se aplică și astăzi.
- Cantitate de pastă – aplicați o cantitate de pastă de mărimea unui bob de mazăre pe periuța de dinți. O astfel de sumă este într-adevăr suficientă.
- 45 de grade – aproximativ la un astfel de unghi peria trebuie atașată la gâtul dintelui. Perii ajung astfel in spatiul dintre dinte si gingie, unde se acumuleaza cea mai multa placa.
- Încercuiește și vibrează – creează mișcări de vibrație blânde cu peria și șterge placa de pe suprafața dintelui. De asemenea, puteți începe cu mișcări circulare și puteți învăța treptat să faceți vibrații.
- Nu împingeți – nu puneți prea multă presiune pe dinți, deoarece vă puteți uza smalțul. De asemenea, nu este recomandat să vă periați dinții pe orizontală, adică dintr-o parte în alta.
- Suprafețe de mestecat – în acest caz sunt permise mișcări orizontale ale periei.
Reglați fin periajul dentar clasic cu ajutorul ajutoarelor menționate mai sus. Igiena dentara va capata astfel o cu totul noua dimensiune. Cum să le folosești?
- Ata dentara – trebuie tensionata constant. Mutați-l înainte și înapoi. Nu vă fie teamă să mergeți sub linia gingiilor.
- Periuta interdentara – indeplineste aceeasi functie ca si ata dentara, asa ca ar trebui sa elimine placa din spatiile interdentare. De asemenea, mutați-l înainte și înapoi.
- Perie cu un singur pachet – tehnica de curățare este aceeași ca la o perie clasică, dar cureți fiecare dinte separat.
- Apa de gură – turnați aproximativ 20 ml (4 lingurițe) de apă de gură în capac și clătiți-vă gura cu ea timp de cel puțin 30 de secunde. Apoi scuipă apa.
Igienă dentară eficientă cu produse de calitate
Am menționat o serie de ajutoare cu care poți obține dinți curați și sănătoși. Dar știi pe care să o alegi?
- Periuta de dinti – o perie cu peri moi si taiati drept este recomandata in general deoarece este mai blanda cu gingiile. Dacă alegeți manual sau electric, depinde de dvs.
- Pastă de dinți – există mai multe tipuri de pastă de dinți. Pentru dinți și gingii sensibile, împotriva inflamațiilor, albirii sau a copiilor. Deci ar trebui să alegeți în funcție de nevoile dvs. Dar în ceea ce privește igiena dentară în sine, toate pastele ar trebui să aibă aceleași capacități de curățare. Cu toate acestea, protecția dinților este, de asemenea, importantă și puteți obține acest lucru cu fluor . O pastă cu un conținut mai mare de această substanță este deci alegerea potrivită. Dacă sunteți în căutarea unei paste care nu numai că vă curăță, ci și vă albesc dinții, atunci încercați cu siguranță pasta de dinți Crest . Îndeplinește criteriile de curățare, albire și protecție.
- Ata dentara – alegeti grosimea ata dentara in functie de marimea spatiilor dintre dinti. Apoi uitați-vă și dacă este epilat sau nu. Ceară este mai ușor de introdus și alunecă pe. Este ceva mai greu de lucrat cu necerata, dar igiena dentara este mai eficienta cu el, deoarece capteaza mai multa placa.
- Periuta interdentara – alege aceeasi grosime ca la ata, in functie de marimea spatiilor interdentare.
- Periuță cu un singur pachet – aici se aplică aceleași recomandări ca și pentru periuțele de dinți normale. Aceasta înseamnă că perii moi sunt cei mai buni.
- Apa de gură – chiar și în acest caz, este o chestiune foarte individuală. Ca și în cazul pastelor, depinde și de problema pe care trebuie să o rezolvi. Cu toate acestea, aveți grijă la apă de gură care conține alcool, deoarece usucă membrana mucoasă. Prin urmare, nu este potrivit pentru gingiile sensibile.
Daca igiena dentara este insuficienta, o vei simti
Spălatul pe dinți este important, probabil că toată lumea știe asta. Dar ce se poate întâmpla dacă începi să-l neglijezi? Printre cele mai cunoscute consecințe se numără cariile dentare și gingivita . Bacteriile sunt de vină. Respirația urat mirositoare și sensibilitatea dentară sunt, de asemenea, asociate cu acest lucru. Chiar și din punct de vedere estetic, nu există nimic cu care să se laude. Dinții capătă adesea o culoare galbenă sau maro .
Cu toate acestea, igiena dentară inadecvată va începe să se manifeste ca parodontoză în timp, care este doar un pas către pierderea dinților . Aproape toate aceste complicații sunt, desigur, însoțite de durere . Prin urmare, igiena dentară nu trebuie subestimată. Cu procedura potrivită și instrumentele potrivite, poți evita neplăcerile și poți avea nu doar un zâmbet sănătos, ci și alb.
Albire ieftină și profesională la dvs. acasă?
De 25× mai eficient decât pastele de dinți de albire