Tartru. Cum se formează, de ce este rău și cum se îndepărtează.
Tartrul este unul dintre lucrurile care, la prima vedere , afectează negativ aspectul dinților tăi. Cu toate acestea, pe lângă faptul că nu arată bine, vă poate cauza o serie de alte probleme. Provoacă respirația urât mirositoare și poate provoca chiar inflamarea gingiilor.
Ce este tartrul și cum se formează?
Tartrul este un depozit dur, a cărui formare se datorează în principal îndepărtării insuficiente a plăcii dentare . Mineralele din salivă, cum ar fi calciul, magneziul și fosforul, sunt captate treptat pe placă. Placa se mineralizează astfel, iar din aceasta se formează tartrul nociv amintit. Această stare nu durează mult să se dezvolte, piatra are nevoie doar de câteva săptămâni pentru a se forma . Pe structura aspră a tartrului, placa dentară se înfășoară mult mai ușor și mai rapid, ceea ce favorizează răspândirea tartrului. ( Sursă )
Complicațiile cu îndepărtarea plăcii pot apărea și dacă aveți mucoasa bucală mai uscată sau dinți care sunt anormal de apropiați . Atunci igiena este mai complicată, deoarece învelișul se așează în locuri greu accesibile. Copiii nu fac excepție în acest sens. Tartrul la copii poate provoca complicații la fel de grave ca la un adult.
5 lucruri care favorizează formarea tartrului:
- carbohidrați
- carbohidrați
- dulciuri
- fructe
- băuturi dulci ( Sursa )
Alimentele menționate determină și dinții să se îngălbenească , ceea ce afectează negativ și estetica zâmbetului tău.
Cum arată tartrul?
Tartrul are o culoare albă, galbenă sau chiar maro. Culoarea lui continuă să se schimbe pe măsură ce trece timpul. Proaspăt formată, piatra are o culoare albă, dar i se adaugă alți pigmenți. O altă caracteristică neplăcută a pietrei este că este tare și este imposibil să o ștergi pur și simplu cu o periuță de dinți . Cel mai adesea se formează în apropierea glandelor salivare, adică pe dinții frontali inferiori din interior și pe molarii superiori din obraz.
Poate fi și în spațiul interdentar , unde este mai greu de detectat. Dacă ața ta se rupe sau se prinde între dinți, este probabil să ai tartru. Spațiul interdentar este deosebit de susceptibil la formarea cariilor , deoarece curățarea în aceste locuri este adesea neglijată sau complet imposibilă din cauza unei posibile nealinieri a dintelui sau dacă dinții sunt prea denși. Cariile dentare apar si ca urmare a acumularii de tartru, asa ca daca nu o indepartati la timp, va aparea si aceasta consecinta neplacuta. ( Sursă )
De ce tartrul este rău pentru sănătatea dinților noștri?
Pe lângă faptul că tartrul nu arată foarte estetic, are și un efect foarte rău asupra dinților înșiși. Pe măsură ce se formează în jurul gingiei, este împins treptat. Ca urmare a acestui proces, bacteriile dăunătoare intră în patul dentar. În cele din urmă, dintele începe să se slăbească și să cadă. În cel mai bun caz, vei dezvolta „doar” carii dentare, cel mai probabil în spațiul interdentar, unde curățarea este imposibilă din cauza tartrului. Pericolul tartrului este cu atât mai mare cu cât nu doare în sine și nici nu atrage atenția asupra prezenței sale în vreun fel. ( Sursă )
Datorita influentei toxinelor din placa si pietre exista riscul de aparitie a gingivitei , care poate evolua foarte usor catre parodontita . Ca să nu mai vorbim de faptul că prin vasele de sânge dilatate din gingii, bacteriile și toxine periculoase ajung în sânge și tractul digestiv, ceea ce poate provoca și probleme digestive. ( Sursă )
Bacteriile sunt, de asemenea, cauza respirației urât mirositoare , ceea ce s-ar putea să nu vă deranjeze, dar cu siguranță că vă deranjează!
Cum să scapi de tartru cu ajutorul profesioniștilor?
Tartrul este strâns legat de smalțul dinților , motiv pentru care este atât de dificil să îl îndepărtați eficient. Din păcate, o periuță de dinți nu este suficientă pentru această sarcină. O vizită la un igienist dentar este de obicei cea mai eficientă soluție în acest caz. Un dentist sau un igienist dentar va folosi un detergent special cu ultrasunete sau un alt instrument pentru a îndepărta tartrul și a trata zonele și gingiile afectate. Cu toate acestea, aceasta nu este tocmai cea mai ieftină modalitate de a scăpa de piatră. După îndepărtarea tartrului, se obișnuiește șlefuirea dinților, care îndepărtează orice depuneri și pigmenți rămase. În același timp, sablare netezește frumos smalțul dinților. ( Sursă )
Putem elimina tartrul acasă?
Nu recomandăm îndepărtarea tartrului acasă. După cum am menționat mai sus, pentru a-l îndepărta, igienistii dentari folosesc unelte speciale care le servesc foarte bine, dar în cazul manipulării neprofesioniste, acestea pot provoca vătămări grave. Ați găsit rețete pe internet care să elimine tartrul? Nu te vor ajuta! La fel ca manipularea neprofesională a diferitelor raclete, unele „sfaturi ale bunicii” pot fi foarte periculoase .
Modalități periculoase de a elimina tartrul:
- Bicarbonat de sodiu – după doar câteva utilizări, vă va deteriora smalțul dentar.
- Foarfece de manichiură sau alte obiecte ascuțite din metal – există riscul de rănire a gingiilor atunci când alunecă, deteriorarea smalțului dentar, în cel mai bun caz, vei aspru tartrul cât mai mult posibil și vei permite acumularea în continuare a murdăriei.
- Coji de nuci, ouă, cretă – din nou există riscul de rănire a gingiilor.
- Detergenții de calcar sunt unul dintre acele lucruri care nu au nicio treabă în cavitatea bucală. Produsele de curatenie sunt agresive, iti poti pierde dintii!
Mai multe sfaturi despre cum să scapi de tartru. Nu sunt atât de periculoase, dar nu funcționează:
- Seminte de susan – tartrul este tare, mestecatul semintelor nu ii va perturba in niciun fel structura.
- Sarea – se dizolvă atunci când intră în contact cu saliva, iar apa sărată nu va îndepărta tartrul de pe dinți.
- Aloe Vera – poate ajuta la vindecare, dar nu va dizolva tartrul.
- Ulei de cocos – nu albește și nu îndepărtează tartrul. Este un ulei ca oricare altul.
Asa ca lasa tartrul in seama unui profesionist, este cel mai sigur si mai eficient mod de a scapa de el. ( Sursă )
Piatra si var. Cum sunt legate aceste două lucruri?
Dacă doriți să vă albiți dinții, este indicat să îndepărtați mai întâi tartrul. În esență, nu creează niciun obstacol în timpul albirii, dar scade aspectul estetic și astfel înrăutățește impresia de ansamblu a rezultatului albirii. Dacă îndepărtați tartrul după albire, pot exista diferențe notabile de nuanță în locurile în care a fost localizat. Deoarece curățarea tartrului este un proces destul de dificil, lăsați-l în mâinile unui expert. Acest lucru se aplică și dacă aveți carii . Acest lucru este, de asemenea, nedorit în timpul albirii dinților.
Pe lângă tartru și carii, ar trebui să scapi și de placa . Puteți face asta singur. Îndepărtarea simplă și eficientă a plăcii dentare și a bacteriilor se poate realiza prin utilizarea unei periuțe de dinți și a unei paste de dinți, sau puteți efectua și albirea dinților acasă, este foarte simplă și semnificativ mai ieftină decât la stomatolog. Doar urmați procedura și recomandările producătorului și apoi vă puteți bucura deja de un zâmbet alb strălucitor.
Albire ieftină și profesională la dvs. acasă?
De 25× mai eficient decât pastele de dinți de albire