Ce este parodontita si parodontita? Sperietoare cu toți dinții.
Parodontita (parodontita), sau boala parodontala in limba vernaculara, este o adevarata sperietura pentru ca tratamentul este complicat, de durata si de multe ori este necesara interventia chirurgicala. Parodontita poate duce, de asemenea, la pierderea dinților. Ce previne această boală, cum se manifestă și cum este tratată?
Parodontita si parodontita dentara. Ce este mai exact?
Mai multe nume, o boală și multe probleme asociate cu aceasta. Fie că folosim cuvântul parodontoză, parodontită sau parodontită , tot vorbim despre același lucru. Ce este? Este o boală inflamatorie cronică a parodonțiului . Țesutul parodontal este practic țesuturile care înconjoară dintele.
Parodonțiul este format din:
- Gingiile – (gingiva) singura parte vizibilă a parodonțiului.
- Dențiul – țesut fibros care leagă dintele de alveola.
- Ciment dentar – țesut dur care acoperă suprafața rădăcinii.
- Os alveolar – paturile dentare sunt situate în el. Poartă dinții și le oferă sprijin. ( Sursă )
Cum apare și care sunt simptomele sale?
Parodontita apare foarte usor. Este suficient să neglijezi igiena orală . Cu toate acestea, această boală nu va veni peste noapte. Pacientul suferă mai întâi de gingivita , cunoscută și sub denumirea de gingivita. Aceasta se manifesta prin sensibilitate crescuta a gingiilor, sau sangerari la periajul dintilor. Dacă inflamația nu este tratată sau este tratată insuficient, riscați să agravați starea. Și asta este tocmai parodontoza . Atat gingivita cat si parodontita sunt cauzate de bacterii , a caror locuinta este placa si tartrul . Retragerea gingiilor le deschide literalmente ușa. Acestea ajung mai adânc în parodonțiu, determinând scăderea osului din jurul dinților . Ulterior, dinții încep să se mișoare și să cadă. ( Sursa ), ( Sursa )
Simptomele parodontitei:
- Gingii umflate, roșii și dureroase
- Sângerarea gingiilor
- Furnituri, furnicături sau presiune în dinți când mănânci
- Retragerea gingiilor, gâtul dinților sunt vizibile
- Formarea trunchiurilor parodontale (canal gingival adâncit) ( Sursa )
- Halitoza
- Gust prost în gură
- Clănțământ din dinți ( Sursa )
Simptomele pot varia în funcție de forma parodontitei:
- Parodontita non-agresivă – această formă este cea mai frecventă. Cauza este igiena insuficienta, periajul neregulat al dintilor, tehnica proasta sau necuratarea spatiilor dintre dinti. Se caracterizează prin resorbție – dizolvarea osoasă de 3 până la 5 mm în câțiva ani.
- Boala parodontală agresivă – boala are un declin extrem de rapid, cu pierderi osoase de 3 până la 5 mm pe parcursul a cinci ani. Interesant este că nu este atât de vizibil din exterior. Chiar și o radiografie poate detecta pierderea osoasă avansată. ( Sursă )
Ce ajută la boala parodontală și cum o opriți?
În stadiul inițial, boala parodontală poate fi oprită. Cel mai bine este să apelezi la un profesionist în această direcție. Medicul stomatolog va determina ce este cel mai potrivit pentru tine in functie de gradul bolii, iar daca nu sunt necesare interventii mai profunde, te poti ajuta intr-o anumita masura. În cazul simptomelor inițiale, care nu sunt atât de grave, curățarea și îndepărtarea tartrului și a plăcii de pe dinți și din jurul gingiilor poate fi suficientă. Cu toate acestea, această curățare trebuie efectuată de un expert, adică un igienist dentar. Pe lângă curățare, vă tratează și dinții cu fluor. Îngrijirea dumneavoastră după o astfel de curățare este, de asemenea, esențială. Este necesar să se mențină curățenia dinților și gingiilor, ceea ce înseamnă creșterea igienei bucale și acasă. (totuși, amânați dinții galbeni până când parodontita este vindecată.
De asemenea, puteți încerca să clătiți cavitatea bucală . Fie te bazezi pe apele de gură împotriva gingivitei de la farmacie, fie pariezi pe natură și faci un decoct de rapiță . De asemenea, merită să includeți în dieta dumneavoastră alimente care conțin vitamina C și minerale . Dimpotrivă, ar trebui să eliminați alimentele care conțin zahăr, adică dulciurile. Fumatul și alcoolul sunt, de asemenea, dușmani ai cavității bucale. ( Sursă )
Se poate trata parodontita?
In cazul in care nu ai reusit sa opresti la timp boala parodontala, actioneaza rapid si nu astepta un miracol. Tratamentul parodontitei este un proces de lungă durată , adesea complicat și nu te poți lipsi de durere. Dacă ai deja dezvoltat trunchiuri parodontale , igienistul va efectua o curățare profundă pentru ca gingiile să se poată vindeca. Aceasta constă în îndepărtarea impurităților și netezirea suprafeței rădăcinii dintelui. Această procedură se numește detartraj sau chiuretaj și se efectuează sub anestezie locală. Recuperarea ulterioară durează 2 până la 3 luni. ( Sursa ) În unele cazuri de parodontită agresivă, medicul dentist va prescrie și antibiotice , mai ales dacă infecția încă persistă. Antibioticul poate fi sub formă de apă de gură, gel sau tablete orale. Cu toate acestea, nu va funcționa fără vizite regulate la clinica dentară. Medicul dentist vă va monitoriza starea timp de câteva săptămâni sau luni. ( Sursă )
Pierderea osoasă din cauza parodontozei poate să nu fie ireversibilă. Există o metodă, adică. grefa osoasa , care sprijina formarea de oase noi folosind substituenti ososi. Un studiu care a analizat efectul grefei osoase și al regenerării controlate a țesuturilor în combinație cu grefarea osoasă asupra reparării defectelor parodontale a confirmat o densitate mai mare a osului alveolar după grefare. Cu toate acestea, întrebați medicul despre această procedură și urmați recomandările acestuia. ( Sursă )
Cum să o prevenim? Prevenirea este cea mai bună.
Da, prevenirea este cea mai bună modalitate de a preveni boala parodontală sau de a preveni revenirea acesteia. Chiar și în acest caz, bazați-vă pe dentistul și igienistul dentar . În timpul unei examinări preventive, medicul dentist poate detecta gingivita incipientă chiar dacă tu însuți nu observi nimic. Nici un igienist dentar nu trebuie subestimat. După cum știți deja, cauza gingivitei, care se dezvoltă foarte ușor în parodontită, este tartrul. Un igienist îl va îndepărta în mod profesionist și vă va trata dinții cu fluor. Intervalul recomandat de vizitare a unei clinici stomatologice în scopul prevenirii este de cel puțin o dată pe an. În ceea ce privește igiena dentară profesională, ar trebui să o finalizați de două ori pe an. ( Sursă )
Sfaturi zilnice pentru a o preveni.
Este esențial să ai grijă de dinți și gingii acasă. Puteți preveni parodontoza doar prin spălarea dinților zilnic. Totuși, spălatul pe dinți nu este același lucru cu spălatul pe dinți. Tehnica de curățare și minuțiozitatea sunt importante.
14 pași pentru a preveni boala parodontală:
- Periajul dintilor de 2 ori pe zi
- Tehnica corectă de curățare
- Așteptați cel puțin 15-20 de minute după masă înainte de curățare
- Tip potrivit de periuță de dinți, peri moi
- Curățare interdentară
- Schimbați-vă periuța de dinți în mod regulat
- Curățarea limbii
- O pastă de dinți potrivită
- Utilizarea apei de gură
- Masajul gingiilor
- Susținerea imunității, aport suficient de vitamina C
- Examen stomatologic preventiv si igiena dentara profesionala
- În cazul semnelor de inflamație, este necesar un tratament în timp util
- Restricții privind fumatul și consumul de alcool ( Sursa )
O combinație a acestor recomandări vă poate ajuta să preveniți parodontoza, dar rețineți că o consultație cu medicul dentist este de asemenea importantă. Îți cunoaște dinții mai bine decât tine, te va sfătui despre paste de dinți potrivite, periuțe, grosimea periuței interdentare și vei învăța și de la el cum să-ți cureți corect dinții .
Albire ieftină și profesională la dvs. acasă?
De 25× mai eficient decât pastele de dinți de albire