Gingii inflamate. Ce le cauzează și cum să le tratăm?
Dacă ai avut cel puțin o dată în viață o problemă cu gingiile inflamate, știi cu siguranță cât de neplăcută și dureroasă este această boală. Gingivita, ca și cariile dentare, afectează până la 90% din populația umană. Știți ce cauzează și cum poate fi tratată?
Gingii inflamate și umflate. Cum sunt ele create?
Gingivita, sau gingivita , este o reacție de apărare la toxinele găsite în placă.
Putem distinge 2 tipuri de gingivite:
- Acut
- Cronic
Inflamația acută apare ca urmare a igienei dentare insuficiente . Datorită învelișului acumulat în jurul gingiilor, acestea devin sensibile și se umflă. De asemenea, puteți provoca durere și inflamație prin aplicarea unei presiuni prea mari atunci când vă spălați pe dinți. ( Sursa ) Gingivita cronică apare atunci când afecțiunea acută este neglijată , când sângerarea apare la stimularea mecanică și papila interdentară (partea gingiei care se extinde în spațiul interdentar) este rotunjită și umflată. O afecțiune netratată poate evolua către parodontită , al cărei tratament este deja mult mai complicat.
Pot apărea complicații dacă:
- suferi de diabet
- Fumezi
- ai stres
- ai tartru
- treci prin modificări hormonale (menstruație, sarcină, pubertate)
- utilizați contracepție hormonală
- luați corticoizi și alte medicamente speciale
- ai un deficit de vitamina C
Cauza gingivitei poate fi și alte boli, de exemplu:
- infecție bacteriană (gonoree, afte)
- infecție virală (HIV, herpes)
- infecție cu drojdie
- alergii la componentele pastelor de dinti si apei
- alergii la mancare
5 simptome ale gingivitei:
- Sângerarea gingiilor la periajul pe dinți .
- Sensibilitatea, umflarea și înroșirea gingiilor din jurul dinților.
- Retragerea gingiilor în zona gâtului dinților.
- Halitoza.
- Depunerea tartrului . ( Sursă )
Cum să preveniți această problemă?
5 sfaturi pentru a preveni gingivita:
1. Igienă temeinică
Infecția gingiilor poate fi prevenită prin prevenire . Aceasta constă în igiena dentară regulată și minuțioasă. Periajul dentar ar trebui să fie eficient nu numai de dragul gingiilor, ci și pentru dinții înșiși. Pe langa gingivita, tartrul si cariile dentare sunt asociate si cu o igiena insuficienta.
2. igienist dentar
Deși vă periați bine pe dinți, ar trebui să vizitați un igienist dentar cel puțin o dată pe an. El nu numai că vă va curăța dinții profesional și vă va trata gingiile, dar vă va arăta și tehnica corectă de curățare sau vă va sfătui cu privire la pasta și periuța de dinți potrivite, inclusiv cea interdentară. ( Sursă )
3. Inspecție preventivă
De asemenea, merită să mergi la dentist pentru un control preventiv. Poate detecta în timp modificările gingiilor . De asemenea, în cazul în care o carie se ascunde undeva în spațiul interdentar, o examinare cu raze X o poate detecta în mod fiabil înainte de a fi prea târziu.
4. Apa de gura
Apa de gura are efecte antibacteriene . Ele ajung, de asemenea, în locuri greu accesibile, așa că, chiar dacă ai omis ceva din greșeală, apa de gură va ajunge la tine. În plus, îți împrospătează respirația.
5. Mâncare
Chiar și dieta poate afecta sănătatea cavității bucale. Includeți alimente bogate în vitamina C, calciu și minerale în dieta dumneavoastră. Dulciurile ar trebui limitate sau eliminate complet.
6. Gumă de mestecat fără zahăr
Dacă ești departe de casă, este întotdeauna mai bine să folosești măcar niște gumă decât nimic. Cu toate acestea, guma de mestecat nu face miracole de la sine. S-ar putea să-ți împrospătească respirația, asta-i tot. Saliva ta va face toată treaba. Guma de mestecat trimite creierului un semnal că există hrană în gură. Creierul declanșează ulterior secreția unei cantități mai mari de salivă, care echilibrează pH-ul în gură . ( Sursă )
Ce ajută la gingiile dureroase și inflamate?
În cazul în care ai neglijat prevenirea dintr-un anumit motiv și gingiile tale te-au făcut să simți clar că ceva nu este în regulă, este timpul să acționezi. În primul rând, ar trebui să vizitați un dentist . Numai el poate determina în ce stadiu este inflamația și folosind metoda indicelui PBI (indicele de sângerare a papilei) dezvăluie măsura în care gingiile sunt afectate. Apoi vă vor pune pe tratamentul care vi se potrivește cel mai bine. Cu toate acestea, medicul dentist sau igienistul dentar va îndepărta mai întâi placa sau tartrul , deoarece aceasta este cauza principală a problemei.
Dezvoltarea ulterioară a situației este responsabilitatea dumneavoastră. Acasă, trebuie să respectați cu strictețe igiena strictă recomandată și să folosiți paste de dinți și ape adecvate , care vor reduce cantitatea de bacterii din cavitatea bucală și, în același timp, vor ajuta la regenerarea țesuturilor deteriorate. Pe piață există și paste de dinți speciale pentru gingii inflamate. Gingiile pot sângera și mai mult la curățare, dar nu vă faceți griji. Mulți pacienți fac greșeala de a renunța la igienă pentru a preveni sângerarea gingiilor. Cu toate acestea, nu se vor opri din sângerare dacă le lași. Dimpotrivă, riscați să agravați starea. De asemenea, merită luate în considerare și clătirile orale cu soluții special concepute și geluri cu efect antiseptic și anestezic . ( Sursă )
Sângerarea gingiilor poate fi un semn de avertizare.
Pe lângă aspectul inestetic al gingiilor care sângerează, există alte câteva motive pentru a începe tratarea afecțiunii. În introducere am menționat și alte boli care ar putea fi cauza sângerării gingiilor și poate nici nu știi despre ele.
- Afte – vezicule dureroase în cavitatea bucală care nici măcar nu se învârt în jurul gingiilor. Ele pot declanșa gingivita.
- Gonoreea – pe langa inflamatia uretrei, colului uterin, anusului si conjunctivei, poate provoca si gingivita si sangerari din cavitatea bucala. ( Sursă )
- HIV – deși alte simptome contribuie de obicei la diagnostic, chiar și gingiile inflamate și sângerânde pot conduce medicii la această boală.
- Herpes – o boală virală care apare cel mai adesea pe buze. Cu toate acestea, nu este o excepție dacă apare și în cavitatea bucală, adică pe gingii sau în gât. Herpesul netratat poate provoca chiar inflamație și sângerare a gingiilor. ( Sursă )
- Candidoza orală – o infecție cu drojdie în gură. Se manifestă sub formă de pete albe pe gingii, limbă, partea interioară a obrajilor, gurii sau spatele gâtului. ( Sursă )
- Alergii – fie la compoziția pastei de dinți, a apei, a medicamentelor sau a alimentelor. ( Sursă )
Gingivita poate fi rezultatul unei boli, dar poate fi si cauza unei afectiuni mult mai grave, si anume parodontita . Vei ajunge la el dacă neglijezi tratamentul gingivitei. Cu toate acestea, parodontita este deja o boală mult mai gravă, este foarte dificil și lung de tratat. Puteți citi mai multe într-un articol separat .
De asemenea, puteți obține ajutor în natură – rapiță ca salvator.
Nu este un secret pentru nimeni că natura ascunde comori. Oamenii au folosit efectele medicinale ale plantelor din timpuri imemoriale. Industria farmaceutică nu a fost atât de răspândită cândva. Din fericire, nici în zilele noastre omul nu s-a supărat de natură.
Nu trebuie să apelezi imediat la medicamente de la farmacie atunci când ai gingivita. De exemplu , rapița merită încercată. Are un astfel de nume dintr-un motiv. Această plantă are efecte antibacteriene și antiinflamatorii și promovează vindecarea mai rapidă a rănilor . Are efecte deosebite împotriva umflăturilor și durerilor de dinți și gingii . Puteți folosi un decoct mai puternic de rapiță pentru a clăti cavitatea bucală de două ori pe zi. Va ajuta nu numai cu gingivita, ci și cu afte și herpes.
Alte plante pe care le puteți folosi:
- Salvie medicinala – poate o cunoasteti datorita efectelor sale benefice asupra ciclului menstrual. Suprimă transpirațiile nocturne excesive și are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii puternice. Distruge bacteriile, așa că este folosit și pentru a rezolva problemele cu inflamația din cavitatea bucală.
- Mușețel Mușețel – este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antiseptice și antibacteriene. Poti folosi decoctul ca apa de gura dezinfectanta, poate ajuta si in cazul durerilor de dinti.
- Menta – are efecte antiinflamatoare si reduce durerea. Tratează inflamațiile din cavitatea bucală și tractul respirator superior. Datorită aromei de mentol, poate fi de ajutor pentru respirația urât mirositoare. În plus, consumul de decoct de mentă ajută la problemele digestive.
- Sunătoare – o plantă mai puțin cunoscută, dar folosită în medicina populară tradițională pentru a opri sângerarea. Are proprietăți astringente puternice, pe care le veți aprecia, de exemplu, după extracția dentară. De asemenea, acționează împotriva inflamației din cavitatea bucală, astfel încât nu numai gingivita, ci și laringita, de exemplu, pot fi un lucru din trecut datorită acestei plante. De asemenea, va ajuta la aftele dureroase. ( Sursă )
Albire ieftină și profesională la dvs. acasă?
De 25× mai eficient decât pastele de dinți de albire